Limfomul Hodgkin

Definiție clinică
Limfomul Hodgkin este  o formă de cancer a sistemului limfatic, boala este cea mai bine cunoscută dintre toate formele de limfom (celelalte forme de limfon sunt grupate sub denumirea de ”non-Hodgkin”)
În boala Hodgkin, celulele sistemului limfatic se divid anormal și se răspândesc în afara acestuia. Pe măsură ce boala progresează afectează capacitatea corpului de a lupta împotriva infecțiilor. Limfomul Hodgkin afectează nodulii limfatici de la nivelul gâtului, zonei axilare şi inghinale.
Ce diferențiază limfomul Hodgkin de cele non-Hodgkin este prezența celulelor Reed-Stenberg, o celulă specifică limfomului Hodgkin.
 
Prevalenţă
Anual, în lume se înregistrează 62 000 de noi cazuri de limfom Hodgkin.
Boala poate să apară atât la copii cât și la adulți, este mai frecventă între 25-30 de ani și după 55 de ani.
 
Aspecte clinice
  • Umflături nedureroase la nivelul ganglionilor din jurul gâtului, axilei şi inghinal;
  • Febre recurente inexplicabile;
  • Transpiraţii nocturne;
  • Pierderi în greutate inexplicabile.
Atunci când apar simptome de acest gen, nu sunt semne sigure de boală Hodgkin. In cele mai multe cazuri acestea sunt cauzate de alte boli, situaţii mai puţin grave, cum ar fi gripa. Atunci când aceste simptome persistă este foarte important să consultaţi un medic.
 
Prognostic
95% dintre cei aflați în stadiul I al bolii supraviețuiesc o perioadă de 5 ani sau mai mult cu tratament adecvat. Rata de supraviețuire la 5 ani pentru pacienții cu boala răspândită este de 60%.
 
Tratament
Tratamentul este în funcție de stadiul bolii. Numărul și localizarea nodulilor implicaţi, precum şi simetria lor, de o parte și de alta a diafragmului este, de asemenea, importantă. Scopul acestuia este de a distruge cât mai multe celule maligne și intrarea în remisiune a pacientului.
Metodele principale de tratament includ chimioterapia şi radioterapia. Monochimioterapia se aplică numai la persoanele cu vârstă înaintată, cu patologii concomitente severe, cu hemodepresie după tratamentul precedent.

 

Undefined