ZIUA INTERNAȚIONALĂ A COPILULUI CU CANCER

   15 FEBRUARIE 2012 marchează ZIUA INTERNAȚIONALĂ A COPILULUI CU CANCER. Alianța Națională pentru Boli Rare și Asociația Română de Cancere Rare doresc să marcheze această dată ca o zi specială pentru a arăta solidaritatea față de copiii și familiile care se confruntă cu această boală.” Rari, dar solidari” este și tema campaniei de Ziua Internațională a bolilor rare organizată de alianța noastră în acest an.

   
   La nivel mondial, în fiecare an, mai mult de 160.000 de copii sunt diagnosticați cu cancer, iar aproximativ 90.000 mor din cauza acestei boli. Cu un tratament prompt și eficient multe din cancerele infantile pot fi vindecate!!!!!
   Cu toate acestea, diagnosticul tardiv diminuează rata de supraviețuire. Statisticile globale demonstrează diferențe șocante. Astfel, în țările dezvoltate, aproximativ 80% din copiii cu cancer supraviețuiesc, dar în țările cu resurse limitate, acest procent scade la doar 20% (și aceasta datorită, în special, prezentării tardive la medic), sau chiar 10% în țările cele mai sărace ale lumii, unde este dificil a avea acces la informații, diagnosticare precoce, îngrijire și tratament. Aceasta înseamnă că, în fiecare an, mai multe de 90 000 de copii din lumea întreagă mor, dar acest lucru ar putea fi împiedicat! (statisticile provin de la Confederația Internațională a Organizațiilor Părinților cu Copii Bolnavi de Cancer - ICCCPO)
    Vă invităm sa  fiți alături de copiii cu cancer răspândind această informație:
   Semne de avertizare a cancerului la copii. Apelați, din timp, la ajutorul medicului atunci când observați persistența unor simptome precum: prezența unor pete albe la nivelul pupilei, tulburări de vedere, strabism nou-instalat, orbire, bombarea globului ocular; creșterea în volum a abdomenului/pelvisului, umflături la nivelul capului și gâtului, a membrelor și glandelor; febră inexplicabilă, prelungită mai mult de două săptămâni; pierderea în greutate, paloare, senzație de oboseală, vânătăi sau sângerări ușoare; dureri de oase, încheieturi și spate, fracturi frecvente.
   SEMNE NEUROLOGICE: schimbări sau alterări ale mersului, echilibrului sau vorbirii, regresie în dezvoltare, dureri de cap care persistă mai mult de 2 săptămâni cu sau fără senzații de vomă    
   Ziua de 15 FEBRUARIE a fost declarată ca fiind  ZIUA INTERNAȚIONALĂ A COPILULUI CU CANCER de către  Confederația Internațională a Organizațiilor Părinților cu Copii Bolnavi de Cancer – ICCCPO începând cu anul 2003. ICCCPO reprezintă părinții și familiile copiilor cu cancer din 60 de țări ale lumii.
 
            Sperăm să fiți alături de noi!
 
Dorica Dan,
Președinte Asociația Prader Willi din România
                      Președinte Alianța Națională pentru Boli Rare
                      Președinte Asociația Română de Cancere Rare
                     Vice-președinte EURORDIS; BoD IPWSO; membru EUCERD

 

Undefined