Acțiunea mondială a tinerilor împotriva cancerului/Global Youth Action Against Cancer

 

     Cursul ”Acțiunea mondială a tinerilor împotriva cancerului/Global Youth Action Against Cancer”, face parte din programul european ”Tineret în Acțiune/Youth in Action” și a fost lansat de către organizația Youth Accumulation Association (Genc Birikim Dernegi). Cursul s-a desfășurat în perioada 13-20 mai 2012, la Muș, în Turcia și s-a adresat, în special, tinerilor și lucrătorilor de tineret cu interes în cea ce privește voluntariatul și munca cu voluntari. Cursul a avut ca temă lupta împotriva cancerului.
    Proiectul s-a concentrat asupra cunoștințelor, aptitudinilor și motivația participanților. Programul a avut ca scop împărtășirea experienței, cunoștințelor și practicilor, promovarea unei vieți mai sănătoase și îmbunătățirea calității vieții pacienților cu cancer. La curs au participat 25 tineri din 9 țări: România, Italia, Franța, Lituania, Belgia, Rusia, Polonia, Armenia și Turcia.
Tinerii aplicanți au avut ocazia să participe, în primele două zile de curs , la cea de a -V-a ediție a Conferinței Internaționale: ”A blooming Plant” Oncology Days. Această conferință a reunit specialiști, pacienți, organizații de pacienți, dar și reprezentanți ai clasei politice.
       În cadrul conferinței s-a discutat mult despre posibilitatea reducerii riscului îmbolnăvirii de cancer și despre factori cheie de risc precum consumul de tutun, obiceiuri alimentare nesănătoase, lipsa de activitate fizică. La conferință au fost prezenți și pacienți care și-au relatat experiența și au vorbit despre lupta lor cu boala. Poveștile lor sunt impresionante, dar mai ales puterea lor de a merge mai departe și de a depăși situațiile dificile. Erau toți cu zâmbetul pe buze, optimiști și fericiți că au ocazia să împărtășească din experiența lor și, totodată, să transmită mai departe un mesaj: CANCERUL POATE FI ÎNVINS! Este, însă, foarte important ca acesta să fie descoperit la timp, încă din fazele incipiente ale bolii. În calitate de pacienți au vorbit o actriță și o persoană de televiziune. Acestea au subliniat cât este de important să te informezi, să comunici cu cei din jur, să nu-ți fie ruține să vorbești despre boală. Cancerul este o afecțiune care nu iartă pe nimeni, deci i se poate întâmpla oricui, dar trebuie să știm că poate fi prevenit și poate fi chiar învins atunci când este diagnosticat la timp.
       Programul a permis participanților să lucreze împreună, să schimbe idei, informații și cunoștințe. Participanții din cadrul proiectului reprezentau fiecare diferite ONG-uri din țările din care veneau: organizații de pacienți sau organizații implicate în 
diferite activități de voluntariat. Una dintre sesiuni a fost dedicată descrierii organizațiilor participante. Fiecare a avut ocazia să vorbească despre scopul, obiectivele și principalele activități derulate de organizațiile din care făceau parte. Această sesiune a reprezentat un bun prilej pentru participanți de a se cunoaște mai bine și, poate, de a pune bazele unor viitoare colaborări.
       Programul a avut o parte dedicată discuțiilor legate despre ce înseamnă voluntariatul, voluntarii și munca de voluntariat. Participanții au fost organizați pe grupuri de lucru pentru a discuta despre profilul voluntarului perfect. Tot pe grupe s-a lucrat pentru a discuta despre ce înseamnă activismul și cum ne implicăm în astfel de acțiuni. De aici a pornit și ideea ca fiecare grup de lucru să se gândească la o activitate/proiect care să aibă ca temă lupta împotriva cancerului. Ulterior fiecare echipă și-a prezentat proiectul. Ideile au fost interesante, poate vor fi puse în practică pe viitor.
       Au fost organizate două workshopuri: unul despre cancerul la sân susținut de Simona Ene, vicepreședintele Coaliției Europene a Pacienților cu Cancer, iar altul despre managementul ciclului de proiect și informații legate de proiectele din cadrul programului european ”Tineret în Acțiune”, susținut de Derya Buyuktanir.
Pe lângă conferință, workshopuri și sesiuni de lucru echipa organizatoare a oferit participanților ocazia de a vizita zonele turistice din împrejurimi. Pentru a se cunoaște mai bine și pentru a afla fiecare mai multe despre tradițiile țărilor participante, a fost organizată o noapte tradițională. Astfel, fiecare a avut ocazia să prezinte elemente tradiționale din țările de origine: de la mâncare, îmbrăcăminte și imagini, până la muzică tradițională.
       A fost o experiență extraordinară, mă bucur că am avut ocazia să mă număr printre participanți. Am întâlnit persoane minunate, am avut de învățat de la fiecare câte ceva. Echipa de voluntari de acolo s-a implicat foarte mult, și-au dat tot interesul ca lucrurile să decugă așa cum trebuie. Eu spun că au reușit și asta pentru că sunt, într-adevăr, o echipă unită.

 

 

Undefined