ECPC Masterclass 2012 „Noi Pacienții: Construim un parteneriat pentru viitor”

 

     Conferința ECPC Masterclass 2012 „Noi Pacienții: Construim un parteneriat pentru viitor” s-a desfășurat în Italia, Rieti în perioada 16 – 19 iunie 2012.

       La deschiderea conferinței participanții au fost întâmpinați cu mesaje de bun venit și s-a prezentat despre situația curentă și activitățile organizate de ECPC – European Cancer Patient Coalition (Coaliția Europeană a Pacienților cu Cancer). Această conferință a reunit pacienți, susținători ai pacienților, specialiști, politicieni de la nivel național și EU. Pe parcursul celor 2 zile au fost susținute o serie de prezentări care s-au focalizat pe problema cancerelor și nu în ultimul rând pe formele rare de cancer. Constatarea că formele rare de cancer sunt totuși des întâlnite, este o paradigmă care ridică multe semne de întrebare „ Diagnosticul meu incertitudine?”, „Tratamentul meu greu de obținut?”, „Specialistul greu de întâlnit”, „Oare sunt și alții ca și mine?”. Necesitatea unei strategii pentru a controla cancerele, EPAAC – European Parnership for Action Against Cancer a lansat ideea și provocarea „ Cum să ne implicăm?”. Implicarea în viața pacienților poate fi de mai multe feluri: orientarea către specialiști, punerea în legătură cu organizațiile non-guvernamentale, facilitarea accesului la diagnosticare și tratament timpuriu.Vocea pacientului va fi întotdeauna un aspect esențial și este important să ia amploare.

          Cea de-a 2 zi a marcat importanța colaborării dintre pacienți, specialiști, politicieni și câte lucruri pot fi atinse împreună. Este important ca organizațiile de pacienți să colaboreze și să formeze o echipă. Activitățile realizate de organizații în acest sens își pun amprenta în mod pozitiv asupra calității vieții pacienților. Pentru că pornesc de la un scop general care este de altfel comun: sprijinirea pacienților diagnosticați cu cancer. Acest lucru poate fi realizat în mod diferit: unele organizații se focalizează pe servicii medicale, aletele pe servicii sociale sau chiar socio-medicale, important este să formăm o echipă, pentru că fiecare organizație non-guvernamentală, fiecare specialist sau politician și susținători ai pacienților, prin aportul lor, întăresc echipa de luptă împotriva cancerului.

        La sfârșitul zilei s-au extras concluziile finale legat de conferință, și în același timp s-a acordat o importanță feedback-ului din partea participanților.

Darkó Emese, ARCrare

 

Undefined